Witam wszystkich mam małe pytanko,ma moze ktoś diodowe lampy w octavce 2.Jeśli mozna prośił bym o foto lub linka jak to wygląda,dzieki wszystkim
uszkodzony podnośnik tylnej szyby
Zwiń
X
-
uszkodzony podnośnik tylnej szyby
witam wszystkich, mam gorącą prośbę o pomoc, gdyż będąc na urlopie z dala od domu, wczoraj w trakcie jazdy i próbie otwarcia tylnej lewej szyby (mam wszystkie szyby elektryczne) coś mocno chrupnęło i szyba spadła na dół, myślałem że rozbiła się, na szczęście nie. Po zdemontowaniu osłony drzwi okazało się że rozsypał się taki mały plasticzek podtrzymujący linki. Czy można go zdobyć i ew. wymienić bez konieczności wymiany całego mechanizmu podnośnika szyby? Nie zamierzam z tym problemem wybierać się do ASO. Obecnie jeżdzę z szybą podpartą listewką Ratujcie...
-
-
witam. ja też coś takiego przechodziłem (zresztą jak większość).
Można powiedzieć że masz farta, bo do tylnych drzwi można taki plasticzek kupić w ASO (ja chyba płaciłem coś ok 6 zł)
do przednich nie produkują i trzeba kupić całą prowadnicę za 280.
nie masz się co przejmować ja mam dwie szyby "na kołkach"
Komentarz
-
-
Witam!!!
Zamieszczone przez orimppróbie otwarcia tylnej lewej szyby (mam wszystkie szyby elektryczne) coś mocno chrupnęło i szyba spadła na dół
kolego orimp, wywnioskowałem że też posiadałeś kostkę czarną (obecnie nie dostępna) więc musisz kupić kostkę białą "przód prawy-tył lewy" (6zł) i dopasować ją do posiadanego podnośnika lub wymienić cały podnośnik (około 240 zł) innej możliwości nie ma, (chyba że jazda z szybą podpartą listewką)
pozdrawiammając poduchy...nie zapominaj o pasach
Komentarz
-
-
U mnie 2 miesiące temu tak walneło z tyłu kupiłem trzymak i kostkę w aso, cena za komplet 52 zł. Teraz mi walneła z przodu i trzeba gdzieś kupić, narazie spiołem wszystko na spince do kabli i działa ok.
Znalazłem właśnie na allegro zestaw naprawczy do drzwi przednich do 2001 roku cena 75 zł. to jest link http://moto.allegro.pl/item223193735...eat_od_ss.htmlJuhas
Octavia Combi 1,9 tdi 110 KM, 2000 rok
Suzuki RF 900 R, 145 KM, 1996 rok
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez juhas77Znalazłem właśnie na allegro zestaw naprawczy do drzwi przednich do 2001 roku cena 75 zł. to jest link http://moto.allegro.pl/it...seat_od_ss.html
Tu kupiłem http://moto.allegro.pl/item226271347..._octavia_.html :wink:
Komentarz
-
-
Witam Kolegów,
Zdarzyło mi się coś, co pewnie przeżyło wielu użytkowników Octavii.
W czasie zamykania szyby od kierowcy nagle coś trachnęło i szyba wpadła do drzwi.
Znajomy mechanik, który tymczasowo zablokował szybę kołkiem polecił kupno całego zestawu podnoszącego szybę ale bez silniczka.
Taki stelaż już kupiłem ale tu pojawia się pytanie do zorientowanych w temacie.
Czy ktoś, kto nie jest mechanikiem czyli ja jest w stanie samodzielnie wymienić taki podnośnik?
Mechanikiem nie jestem ale dwóch lewych rąk też nie mam.
Czy taka wymiana jest bardzo skomplikowana?
Ile czasu zajmuje?
Czy potrzebna pomoc drugiej osoby?
Bardzo proszę Kolegów forumowiczów o wskazówki.Octavia 1.9TDI AGR, 250.000km
mobile: 692 315 214
Komentarz
-
-
octavia, nie rozumiem słowa stelaż jeśli chodzi ci o podnośnik to powinieneś dać rade, oczywiście przydał by ci sie ktoś do pomocy bo szybę trzeba przytrzymać po wyjęciu kołka. rozbieranie drzwi to kilka śrubek oczywiście musisz odłączyć moduł sterowania szyb czyli wypiąć kostkę, następnie rozłączyć mechanizm klamki, najlepiej przyłożyć nowy mechanizm do starego i zobaczyć czy wszystko jest na swoim miejscu, oczywiście silnik ze starego zamontuj do tego nowego ale przy przekładaniu spokojnie wzoruj sie na starym podnośniku. następnie zamontuj podnośnik w drzwiach, szybę bedziesz widzial jak sie mocuje. po upewnieniu sie czy wszystko jest podokrecane nie składaj drzwi tylko podepnij prowizorycznie moduł sterujący szybami i delikatnie zamykaj i otwieraj po kawałeczku nie odrazu na maxa żeby sprawdzić czy zadziała poprawnie, jesli chodzi ok zamknij i otwórz kilka razy do skrajnie maxymalnych położeń aby szybkę nauczyć jak ma jeździć potem już zostaje tylko poskładać
PS
Śpiesz sie powoli a dasz radeprzestrzeń za tobą, wszystko przed tobą Octavia tez potrafi
Komentarz
-
-
Dzięki za wskazówki!
Wreszcie się odważyłem i udało się.
Trochę kumpel pomógł ale głównie fachowymi radami.
Np. warto na pewnym etapie całkowicie wyjąć szybę, chociażby po to, żeby doczyścić ją na dole.
Ogólnie więcej w tym wszystkim dłubania, odkręcania, dokręcania niż jakiejś "rzeczowej" roboty.
Ale dwie godziny poszły jak z bicza strzelił.
Jak ktoś będzie potrzebował porady w tym temacie to służę pomocą.Octavia 1.9TDI AGR, 250.000km
mobile: 692 315 214
Komentarz
-
-
Odgrzeję kotleta.
Pół roku temu zablokował mi się mechanizm z prawej strony tył - kij mu w oko. Ale dwa dni temu trzasnęło mi również z lewej strony tył i tu już bida, bo szybka opadła. Na razie podparłem obie kołkami, a w międzyczasie wypatrzyłem na alledrogo tanie zamienniki (może i szajs, ale tylnych szyb i tak prawie nigdy nie opuszczam).
W związku z powyższym mam pytanie:
Czy te mechanizmy opuszczania tylnych szyb przed i po FL w O1 różnią się tylko kolorem (budową) kostki i budową uchwytu szyby? Rozumiem, że ta cała konstrukcja, tj. wymiary i rozstaw otworów jest identyczna?
Ja pomimo że mam O1 po FL, to po wydłubaniu mechanizmów stwierdziłem kostki w kolorze czarnym, w związku z tym nie wiem, czy tak do końca mi podejdzie ten mechanizm --->mechanizm <---, czy będą problemy?
Komentarz
-
Komentarz